Ancient SFtim

Nomadi -Spomenka Pululu

Ići dole

Nomadi -Spomenka Pululu

Počalji od Šerif taj Ned Dec 05, 2010 2:49 pm

Evo šta veli autor o svom delu:

"Zbirka kratkih priča. Fantastika.
Nešto novo, nešto staro. Za svakoga ponešto."


Intrigantno, zar ne? Mami čitaoca da vidi o čemu se radi... A bogme, radi se podobro! Od Mare, koja začini delo hororom, do Jeđupke koja ga zasladi bajkovitim SF-om, fentezijem...


avatar
Šerif
Admin

Broj poruka : 531
Datum upisa : 23.11.2010
Godina : 49
Lokacija : Tigar in da haus

http://sftim.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nomadi -Spomenka Pululu

Počalji od Šerif taj Ned Dec 05, 2010 2:49 pm

Utisci?
avatar
Šerif
Admin

Broj poruka : 531
Datum upisa : 23.11.2010
Godina : 49
Lokacija : Tigar in da haus

http://sftim.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nomadi -Spomenka Pululu

Počalji od Bast taj Ned Dec 05, 2010 3:09 pm

Ilija Bakić - Prikaz knjige „Nomadi“ Spomenke Stefanović
izdavač: „Tardis“, Beograd 2010.

OBZNANE ČUDESNOG

„Nomadi“, prva zbirka priča Spomenke Stefanović Pululu, može se iščitavati u nekoliko ’ključeva-motiva’ među kojima su, čini se, centralna dva: motiv krhkog bića, najčešće devojčice, u svetu teških zahteva i strogih pravila te motiv pojave fantastičkog elementa-sile koji menja dotadašnji trivijalno-rutinirani svet. Mada su, naizgled, odvojeni ovi ključevi ipak su neraskidivo vezani. Otuda se „Nomadi“ mogu čitati kao niz naučno fantastičnih ili fantazijskih priča odnosno fantastičkih priča glavnog književnog toka, što, sveukupno, korespondira sa savremenim tendencijama literarne fantastike oličenim u kategoriji ’slipstrima’ kao specifičnog postupka, polazišta i ishodišta u kome se koriste, spajaju odnosno mešaju žanrovska i glavnotokovska iskustva gradeći posebnu literaturu koja odražava duh kraja XX i početka XXI veka.
Nezavisno od teorijskih podela, „Nomadi“ se znatiželjnom čitaocu otkrivaju kao niz mogućih obznana začudnog odnosno niz situacija u kojima začudno ’funkcioniše’ i izmešta (ili dopunjuje) doživljaje sveta/svetova. Naravno, začudno se može sagledavati iz različitih vizura; njegova ’količina’ i intenzitet variraju kako u pojavnom obliku tako i u odnosu na svet u kome se javljaju ali je u korenu svega tren u kome dotadašnja monolitna stvarnost dobija ’suparnika’ koji je ne poštuje, ne pokorava joj se i time stvarnost relativizuje i poništava. Taj i takav iskorak dozvoljava autoru a potom i njegovom čitaocu da iskosa, iz drugačije perspektive, sagleda dotada neprikosnoveni red stvari i u njemu otkriju pukotine u maskama svakodnevice. Takva otkrovenja nisu uvek prijatna ali jesu način da se razbiju šabloni i matrice u koje se (o)lako upada jer je boravak u njima, prepoznatljivim i konfornim, lak i ugodan.
Začudnost će u „Nomadima“ pojavljuje u sasvim običnim situacijama, jednostavnim i bliskim, kakve su duga i dosadna putovanja na kojima igra slučaja skida koprenu rutine i razotkriva paralena postojanja/svetova. Iz okrilja svakodnevice čudesno narasta u različitim smerovima: od sukoba tzv visokocivilizovanog i magijskog (koje spajaju izbeglice kao izaslanici drugih svetova-kultura), preko preplitanja vremena i nivoa postojanja koje spaja i deli magija televizijskog prozora-ekrana ili spletova koje u žižu dovodi činjenica smrti tela (ne i duha); začudno će se simbolički pojaviti u obliku umilnog mladunčeta zveri koje postaje simbol htenja i nadanja, u liku paunova u tajanstvenom vrtu ili kao recept za spravljanje čudesnih napitaka za pronalaženja suđenog bića; napokon, začudno se spušta u lagume iznad kojih, u neznanju svome, bezbrižno gazimo ili se diže do drugih svetova/planeta jednovremeno i stranih i bliskih. Zavodljive su i čudesne priče/bajke ispričane u drugim pričama, u kojima snaga reči (u dvostrukom obrtu) gradi svetove u ljusci pogodbene stvarnosti koju autorka nudi (a na koju čitaoci pristaju).
Vezane za začudno toliko da se čini da su mediji kroz koje se natprirodno oglašava su krhke devojčice široko otvorenih očiju, namerne da upiju i otkriju sva lica sveta koji ih okružuje; čak i kada su im tela odrasla junakinje priča ostaju deca gladna tajni i željna radosti (umesto muka koje ih opsedaju). Sve one žrtve su svoje otvorenosti koja se, u svetu prepredenih, tumači kao naivnost i odlika rođenih žrtava koje se nude predatorima. Devojčice otuda jesu čudo u takvim/svim svetovima; i ma koliko bile bespomoćne one, igrom slučaja ili ostvarenjem tajnog plana, prizivaju druga/ostala čuda menjajući tako svetove u kojima bitišu. Spisateljica je neskriveno blakonaklona prema svojih heroinama baš kao što je zavedena avanturama koje ispisuje i u kojima (rekli bismo) usud naivnosti boji priče posebnom patinom. Stoga u „Nomadima“ ima radosti stvaranja, iskušavanja sopstvenih spisateljskih snaga i mogućnosti magije teksta, od tananosti do robusnosti, od prozirnosti do višeslojnih metafora.
Ilija Bakić
avatar
Bast

Broj poruka : 35
Datum upisa : 02.12.2010
Lokacija : Dar - ul - Jihad

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nomadi -Spomenka Pululu

Počalji od Eriops taj Uto Dec 07, 2010 5:55 pm

Meni su najači utisak ostavile Mara i Jeđupka, odlično vođene priče. Ostale mi nisu bile toliko dobre. Stil je lep, konstrukcija rečenica odlična, ali meni je to nekako previše bajkovito, mekano. Možda zato što ja volim nešto mračniju fantastiku. Ali to je naravno subjektivno, nipošto ne znači da umanjujem kvalitet zbirke.
avatar
Eriops

Broj poruka : 44
Datum upisa : 24.11.2010
Godina : 44

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nomadi -Spomenka Pululu

Počalji od Šerif taj Uto Dec 07, 2010 6:54 pm

Meni je Mara najjača, Jeđupka za dlaku iza ne, a Danilo mi ekstra simpatična priča!
avatar
Šerif
Admin

Broj poruka : 531
Datum upisa : 23.11.2010
Godina : 49
Lokacija : Tigar in da haus

http://sftim.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nomadi -Spomenka Pululu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu